ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ

Μετά από τόσους κόπους ο Οδυσσέας είχε φτάσει τελικά στο νησί των Φαιάκων. Εκεί στο βασίλειο της Σχερίας διοικούσε ο βασιλιάς Αλκίνος με την Αρήτη και είχαν μια όμορφη κόρη,την Ναυσικά.

Το πρωινό εκείνο, η Ναυσικά με άλλα κορίτσια του παλατιού βρέθηκαν στο δάσος για το πλύσιμο των ρούχων. Όταν τελείωσαν με τις δουλειές τους, άρχισαν να παίζουν με ένα τόπι. Ο Οδυσσέας ακούγοντας τις κοπέλες να τσιρίζουν στο παιχνίδι τους,ξύπνησε και άρχισε να αναζητά τρόπους να αναγνωρίσει το μέρος όπου βρισκόταν. Μια επιλογή θα ήταν να εμφανιστεί μπροστά στις ντόπιες κοπέλες, αλλά μετά από τόσες μέρες στη θάλασσα, το παρουσιαστικό του θα τις τρόμαζε. Παίρνοντας μια φυλλωσιά, προσπάθησε να καλύψει το κορμί του, και εμφανίστηκε μπροστά στις κοπέλες που έπαιζαν εκεί κοντά. Εκείνες όπως ήταν φυσικό, τρόμαξαν στη θέα του αγριεμένου και θαλασσοδαρμένου γυμνού άνδρα και το έβαλαν στα πόδια.

Η Ναυσικά ήταν η μόνη που δεν τρόμαξε και ήρθε πιο κοντά στον άγνωστο άνδρα, για να τον περιεργαστεί. Ο Οδυσσέας μίλησε όσο πιο γλυκά κι ευγενικά μπορούσε,και εκθείασε την ομορφιά της για να την καλοπιάσει. Της αποκάλυψε ότι ήταν ναυαγός που ταξίδευε από τη χώρα της Ωγυγίας για την πατρίδα του. Στη συνέχεια την παρακάλεσε να του δώσει κάποια ρούχα και της ζήτησε να τον οδηγήσει στους γονείς της, που ίσως τον βοηθούσαν να φτάσει στο νησί του.

Η κόρη του Αλκίνου, τον καθησύχασε λέγοντάς του πόσο φιλόξενος λαός είναι οι Φαίακες, ενώ του είπε ότι ήταν η πριγκίπισσα κόρη του Αλκίνου. Τέλος έβαλε τις υπόλοιπες κοπέλες να ντύσουν να ταΐσουν και να καθαρίσουν τον ξένο.

Έχοντας καλλωπιστεί ο Οδυσσέας, εμφανίστηκε λαμπερός και ευγενής όπως μαρτυρούσε η βασιλική του καταγωγή, γεγονός που εντυπωσίασε την Ναυσικά. Εκείνη τον συμβούλεψε πώς να φερθεί παρουσία των βασιλέων στο παλάτι,ενώ τον πρότρεψε να παρουσιαστεί μετά από εκείνη μόνος του, καθώς δεν θα έπρεπε να φανεί μέσα στην άμαξα με την πριγκίπισσα άγνωστος όπως ήταν σε εκείνα τα μέρη. Ο Οδυσσέας συμφώνησε και έτσι μετά από λίγο έμεινε εκεί μοναχός.

Ευχαρίστησε την Αθηνά για την τύχη του και την παρακάλεσε να τον καθοδηγήσει, ώστε να βρει συμμάχους και φιλοξενία ανάμεσα στους κατοίκους εκείνης της χώρας.