ΡΑΨΩΔΙΑ Κ (Η μάγισσα Κίρκη)

Έχοντας χάσει τους φίλους τους στο νησί των Λαιστρυγόνων και με βάρος στην καρδιά, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στο νησί της Κίρκης. Η Κίρκη ήταν μια μάγισσα, αδελφή του βασιλιά Αιήτη της Κολχίδας. Το πλήρωμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η ομάδα του Οδυσσέα θα έμενε στο καράβι για να κάνει συντήρηση, ενώ η άλλη με επικεφαλής τον Ευρύλοχο θα εξερευνούσε το νησί.

Ο Ευρύλοχος έχοντας μαζί του το μισό πλήρωμα έφτασε μπροστά στις πύλες ενός παλατιού. Εκεί τους καλοδέχτηκε η νεράιδα Κίρκη που τους γοήτευσε με την ομορφιά της και την χλιδή του παλατιού. Όμως ο Ευρύλοχος έμεινε έξω από το παλάτι γεμάτος καχυποψία. Η Κίρκη γέμισε το τραπέζι με λαχταριστά φαγητά και τα πρόσφερε στους συντρόφους του Οδυσσέα, όμως μέσα στα πιάτια είχε ρίξει ένα μαγικό φίλτρο που σύντομα μεταμόρφωσε όλους τους άντρες σε τρομαγμένα γουρούνια. Ο Ευρύλοχος, που γλύτωσε αυτή τη φρίκη, έσπευσε στο καράβι να διηγηθεί τα πάντα στον Οδυσσέα.

Ο Οδυσσέας ξεκίνησε για να βρεθεί αντιμέτωπος με την πονηρή μάγισσα, αλλά θα βρισκόταν σίγουρα σε δύσκολη θέση αν δεν είχε την υποστήριξη των θεών. Έτσι ο Ερμής, τον βρήκε και του έδωσε ένα προστατευτικό βότανο απέναντι στα μάγια της Κίρκης. Όταν εκείνη έκανε το τραπέζι στον στον Οδυσσέα, περίμενε μάταια να αλλάξει κι εκείνος σε γουρούνι. Ο Οδυσσέας απείλησε την μάγισσα με το ξίφος του,αναγκάζοντάς την να ξανακάνει ανθρώπους όλους τους συντρόφους του.

Η Κίρκη υπάκουσε και μάλιστα έστρωσε ένα πλούσιο τραπέζι για όλους τους ανθρώπους του Οδυσσέα, για να του εκφράσει τη συγγνώμη της. Μάλιστα ερωτεύτηκε τον Οδυσσέα και του πρότεινε να μείνει εκεί μαζί της, αλλά γνώριζε ήδη ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, έτσι αποφάσισε να τον βοηθήσει. Τον συμβούλεψε ότι για να γυρίσει στην Ιθάκη, του ήταν γραφτό να κατέβει πρώτα στον Άδη, για να του αποκαλύψει τον τρόπο ο μάντης Τειρεσίας, που ήταν στον κόσμο των νεκρών.

Η Κίρκη αποκάλυψε στον Οδυσσέα, ότι έπρεπε να πάει σε ένα μακρινό νησί. Εκεί θα έσκαβε έναν βαθύ λάκκο, στον οποίο θα έριχνε γάλα και μέλι, ώστε να άνοιγε η πύλη για στον κόσμο των πεθαμένων.