ΡΑΨΩΔΙΑ Σ

Τότε, μπήκε στην αίθουσα ένας άλλος ζητιάνος, ο Ίρος, γνωστός στους μνηστήρες καθώς έπαιρνε συνήθως το μεγαλύτερο μέρος από τα αποφάγια τους.

Ο Αντίνος τότε σκαρφίστηκε να δημιουργήσει ένα διασκεδαστικό θέαμα βάζοντας τους δύο ζητιάνους να παλέψουν για το μερίδιό τους στο φαγητό. Τους είπε ότι όποιος κέρδιζε θα έπαιρνε ένα καρβέλι ψωμί μαζί με μια γίδα. Ο Ίρος ήταν νεότερος και όρμηξε με αυτοπεποίθηση στον Οδυσσέα για να εξασφαλίσει τη νίκη του. Ο γέρος ζητιάνος, όμως που παρίστανε ο Οδυσσέας, απέφυγε το χτύπημα και μία γροθιά κεραυνοβόλησε το κεφάλι του Ίρου, στέλνοντάς τον αναίσθητο στο πάτωμα. Μετά τον έσυρε σαν και τον πέταξε έξω από το παλάτι.

Οι μνηστήρες που έμειναν έκπληκτοι από την έκβαση της πάλης, άρχισαν να κερνάνε κρασί στον γέρο ζητιάνο. Ο Τηλέμαχος βέβαια είχε ένα λόγο παραπάνω να είναι χαρούμενος για την επικράτηση του πατέρα του στην μονομαχία.

Η Πηνελόπη που έμαθε για το περιστατικό με τον Ίρο, ήρθε μπροστά στους μνηστήρες, απευθύνθηκε διακριτικά στον Τηλέμ,αχο για να τον επιπλήξει που άφησε τον ξένο να χτυπηθεί μέσα στο σπίτι τους. Ο Τηλέμαχος ωστόσο την διαβεβαίωσε ότι ήταν σίγουρος για την νίκη του ξένου από πριν, γι'αυτό τον άφησε να μονομαχήσει. Εκείνη τη στιγμή έπεσε η ματιά του Οδυσσέα επάνω στην γυναίκα του, προκαλώντας του ρίγος συγκίνησης. Ακόμα όμως δεν έπρεπε να την κρατήσει στην αγκαλιά του.

Ο μνηστήρας με το όνομα Ευρύμαχος, απευθύνθηκε στην Πηνελόπη για να εκθειάσει την ομορφιά της. Ο Αντίνος δεν έχασε καιρό και ζήτησε από την Πηνελόπη να σταματήσει να περιμένει τον Οδυσσέα,που σίγουρα είχε χαθεί και να δεχτεί τα δώρα τα δώρα των μνηστήρων και έναν από εκείνους για άντρα της.

Η Πηνελόπη αποσύρθηκε στα διαμερίσματά της, ενώ οι δούλοι έφερναν δίπλα της όλα τα δώρα των μνηστήρων. Οι μνηστήρες μετά από το συνεχόμενο φαγοπότι τους και καθώς νύχτωνε, αποφάσισαν γυρίσουν στα σπίτια.