ΡΑΨΩΔΙΑ Α

Οι θεοί του Ολύμπου είχαν μαζευτεί και συζητούσαν για τα θέματα των θνητών στο λαμπρό παλάτι του Δία.

Η θεά Αθηνά ζήτησε τον λόγο και παρακάλεσε τον πατέρα της να δείξει έλεος προκειμένου να ελευθερωθεί ο Οδυσσέας από την νεράιδα Καλυψώ, που τον κρατούσε στο νησί της.

Ο βασικότερος λόγος για την ταλαιπωρία του ηρωικού Οδυσσέα ήταν η οργή του θεού Ποσειδώνα εξαιτίας του ότι είχε τυφλώσει τον κύκλωπα γιο του, Πολύφημο. Για το λόγο αυτό ο Ποσειδώνας εμπόδιζε διαρκώς την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Ο Δίας συμφώνησε ότι ήταν υπερβολικά τα δεινά που είχανβρει τον Οδυσσέα και ήταν καιρός να γυρίσει στο σπίτι του. Ο Ποσειδώνα τότε ήταν προσωρινά στη χώρα της Αιθιοπίας, γεγονός που θα επέτρεπε να πραγματοποιηθεί το αίτημα της θεάς Αθηνάς.

Ο Δίας έστειλε λοιπόν τον αγγελιοφόρο του τον θεό Ερμή να μηνύσει στην Καλυψώ ότι έπρεπε να βοηθήσει τον Οδυσσέα, προκειμένου να φύγει με ασφάλεια από το νησί της. Η Αθηνά κατευθύνθηκε προς την Ιθάκη όπου θα συναντούσε τον γιο του Οδυσσέα, τον Τηλέμαχο, για να του δώσει θάρρος προκειμένου να πάει να συναντήσει τους παλιούς συμπολεμιστές του πατέρα του στην Τροία, τους βασιλιάδες Νέστορα και Μενέλαο.

Η Θεά σύντομα έφτασε στην Ιθάκη, όπου μεταμφιέστηκε σ' έναν φίλο του Οδυσσέα τον Μέντη. Στο παλάτι του Οδυσσέα είχαν εγκατασταθεί μνηστήρες, που είχαν σκοπό να παντρευτούν την γυναίκα του, Πηνελόπη κι έτσι να ανέβουν στο θρόνο της Ιθάκης. Πίστευαν ότι ο Οδυσσέας ήταν νεκρός, οπότε δεν δίστασαν να μένουν στο σπίτι του, να διασκεδάζουν και να τρώνε κάθε μέρα από το βιος του. Ο Τηλέμαχος καλωσόρισε τον Μέντη, δηλαδή την Αθηνά, που του έδωσε συμβουλή να εξοπλίσει ένα καράβι και να σαλπάρει για το βασίλειο του Νέστορα στην Πύλο και του Μενελάου στην Σπάρτη. Εκεί θα τους ρωτούσε αν ήξεραν πού μπορούσε να είναι ο Οδυσσέας. Ελπίδα του ήταν να του πουν ότι ο πατέρας του ζούσε, ώστε να προσπαθήσει να διώξει τους μνηστήρες από το παλάτι. Λέγοντας αυτά ο Μέντης μεταμορφώθηκε σε αετό και πέταξε ψηλά. Έτσι κατάλαβε ο Τηλέμαχος ότι μιλούσε με την θεά Αθηνά. Χωρίς να έχουν δει κάτι από αυτά, Οι μνηστήρες, άρχισαν να κοροϊδεύουν τον Τηλέμαχο, καθώς εκείνος τους άφησε για να καταστρώσει τον σχέδιο με το οποίο θα ταξίδευε στην Πύλο και τη Σπάρτη.